Odds på kappgang

Kappgang, også kjent som gangsport, er en friidrettsgren der utøverne må ha kontakt med bakken under hele løpet. Kappgangdeltakerne lar aldri den bakerste foten forlate underlaget, før den fremste foten er satt ned. Å bli en mester i kappgang krever enorm øving, stor dedikasjon og ikke minst god koordinasjon. I tillegg til at det ene benet ikke kan forlate bakken, må kneleddet være rettet ut, før det kan løftes. Videre må hælen ha første kontakt med bakken, før resten av foten kan settes ned. Rygg og overkropp må være rak. På grunn av utøvernes store fart, er kappgang en friidrett som kan være vanskelig for dommere å dømme. I konkurranser, er det er ikke uvanlig at utøvere blir diskvalifisert på grunn av feil gange.

Å spille odds på kappgang

Siden kappgang ikke er en sport som får mye dekning i media, utenom under store konkurranser, er nøkkelen til å spille odds på kappgang, å holde seg oppdatert på hvor og når konkurranse skjer. Det letteste er kanskje å følge med på de store internasjonale begivenhetene. For eksempel under OL spillene, kan du lett spille odds på kappgang. Du kan finne odds som blir gitt av bookmakere på forskjellige nettsteder og det blir stadig lettere å spille på det, også fra mobilen skal vi tro Automater.org. Når du skal spille odds på kappgang, kan det være smart å vite at internasjonalt sett, kommer kappgang under friidrett, og er dermed organisert i IAAF (International Association of Athletics Federations). Så når du skal spille odds på internasjonale konkurranser, kan du finne sportsbokholdere som gir individuelle odds på friidrett. Trikset er å følge de store friidrett begivenhetene.

Distanse og variasjon på løpene

Helt siden 1906, har kappgang vært en olympisk sport for menn, men det var først fra 1932, at den nåværende distansen ble aktuelt, som er normalt 50 km for menn. Kappgang er i dag en konkurransedyktig friidrett for både kvinner og menn. Kvinnene har noe kortere løp enn mennene. Det finnes også blandede løp, for både kvinner og menn. De mest berømte norske kappgjengerne opp gjennom tidene er Edgar Bruun, Erling Andersen, Thorill Gylder og Kjersti Tysse Plätzer.

Kappgang eller gangsportkonkurranser kan finnes både innendørs og utendørs. Løpene har forskjellige distanser som varierer avhengig av bane, alder og kjønn. Løpene for senior menn varierer stort sett fra 5-50 km, mens løpene for senior kvinner, varierer fra 3-20 km. Løpene for barn og ungdom er betraktelig kortere, og distansene er vanligvis ikke mer enn 1-2 km. Under internasjonale utendørsmesterskap, er distansene ofte 20 km for kvinner og 50 km for menn. Innendørsmesterskap måles ofte i meter, og vanligvis vil dette dreie seg om 5000 m for menn og 3000 m for kvinner. Merk at offisielle rekorder noteres kun på bane.

Forskjellige kappgang mesterskap

I Norge har vi egne Norgesmesterskap i kappgang, men kappgang ble sammenslått med Norges Friidrettsforbund i 2009. Det store VM i friidrett (som inkluderer kappgang) vil i år ta plass i Storbritannia, under samme arena der London arrangerte sommer OL i 2012. Under OL i Sydney i 2000, og i Beijing i 2008, mestret Norge å få med seg to medaljer hjem, takket være Kjersti Tysse Platzer, som er en av Norges kappganghelter. Hun vant sølv i begge konkurransene på 20 km.

Kappgangs historie

Kappgang er en tradisjonell og historisk sport. Gangsporten oppstod mot slutten av 1700-tallet i Storbritannia. Reglene som vi kjenner i dag, ble derimot først fastlagt på midten av 1800-tallet. Hjemme i Norge, ble interessen for kappgang enorm i 1930-årene. Siden den gang, har interessen for kappgang fortsatt å vokse. I dag har Norges Gang- og Mosjonsforbund opp mot 46000 dedikerte medlemmer.