Hvordan reise til Oslo?

Norges hovedstad er startpunktet for kappgangen til Trondheim, men hvordan kommer man seg til Oslo? La oss se nærmere på de ulike reisealternativene.

For å komme til Oslo kan du ta fly eller tog, kjøre selv eller sitte på med buss. Fra utlandet kan du også ta ferge/ passasjerskip hit.

Kjøre bil til Oslo

Den første måten å komme seg inn til Oslo som vi skal se på, er med bil. Byen er forbundet med omverdenen med to Europaveier, E6 og E18.

E6 kommer nord-øst fra Lillehammer inn til Oslo, og den kommer ut sørover mot Ski. E18 kommer sør-vestfra Sandvika og bortover. Den går også sørover mot Ski, men E18 ligger mye nærmere bredden til Oslofjorden enn E6, som ligger lenger inn på landet. E6 og E18 møtes litt nord for Tusenfryd fornøyelsespark. De skiller lag igjen sør for Tusenfryd.

Kommer du i bil fra retning Trondheim er den raskeste ruta til Oslo via Riksvei 4 og E6. Totalt så er den på 494 kilometer, og tar cirka 7 timer å kjøre. Vær oppmerksom på at denne ruta har bompasseringer som må betales.

Fra Bergen til Oslo er den korteste ruta på 462 kilometer, og den tar i overkant av 7 timer å kjøre. Man må kjøre via Riksvei 17 over Hardangervidda, som kan ta litt tid. Denne ruta har bompasseringer.

Fra Sørlandet og Kristiansand til Oslo er den korteste ruta på 319 kilometer, og den tar totalt 4 timer å kjøre. Her kjører man da via E18 og sørover. Vær obs på bompenger og kameraer på jakt etter fartssyndere!

Kjøre fra Kontinentet

Til årets kappgang fra Oslo til Trondheim forventes det en rekke deltakere fra utlandet. Det leder flere flotte hovedveier til Oslo fra andre steder i Europa.

Den korteste ruta med bil fra København til Oslo er på 606 kilometer. Den følger E6 omtrent hele veien. Totalt tar ruta kun litt over 6 timer å kjøre, dette fordi man nesten bare kjører på motorvei. Vær oppmerksom på at denne ruta går gjennom Sverige, og at det er flerfoldige bomstasjoner langs ruta.

Fra Berlin til Oslo er det tre alternative ruter. Den første ruta går fra Berlin til nordspissen av Danmark. Derfra tar man ferje til Larvik og kjører resten av veien til Oslo.

Den andre ruta går også fra Berlin og nordover, med en vesentlig forskjell. I stedet for å kjøre helt nord og ta ferje fra Danmark til Norge, tar man ferje fra Tyskland til Øst-Danmark. Fra Øst-Danmark kjører man over broen til Sverige og videre nordover til Oslo.

Den første ruta går cirka fem minutter fortere enn den andre, men den kan fort koste litt mer i ferjeutgifter. Fordelen er høyere komfort.

Tredje opsjonen om man skal fra Tyskland til Oslo med bil eller som fotgjenger, er simpelthen å ta fergen som går daglig fra Kiel til Norges hovedstad. Tar litt lengre tid enn om man kjører selv, men så slapper man til gjengjeld av hele strekningen.

Fly

Et litt dyrere og mye kjappere alternativ til å komme seg til Oslo, er selvsagt med fly. Hovedstaden betjenes av to flyplasser, Gardermoen og Torp. Gardermoen er en stor internasjonal flyplass en drøy halvtime nord for sentrum, mens Torp er et mindre alternativ og ligger i sørlig retning, en drøy time lengre unna Oslo i kjøreavstand.

Fra både Trondheim og Bergen går det daglige fly til både Gardermoen og Torp. Alle disse flyreisene tar cirka 1 time. Det går også fly fra Kristiansand til Gardemoen, dette tar også cirka en time. Disse flyreisene koster cirka 1000 kr hver. Bestill god tid i forveien, så får du billetter helt nede i 3-400 kr.

Det går også daglige fly fra København til både Oslo og Torp. Her tar flyturen i overkant av en time, og prisen på flyreisen begynner på 800 kroner.

Fra Berlin går det daglige fly til Gardermoen, men ingen fly til Torp. Fra Berlin til Gardermoen tar det i overkant av en og en halv time. Prisen begynner på 900 kroner.

Tog

Det går en rekke tog inn til Oslo fra hele landet, hver dag. Samt flere daglige ankomster fra Sverige, med korrespondanse og forbindelse sørover i Europa.
Oslo Sentralstasjon ligger beleilig midt i sentrum av byen. Herfra er det enkelt å ta seg videre både til fots, med drosje, buss, t-bane, trikk – eller et nytt tog til endelig destinasjon.